Σφακίων 32, Τ.Κ. 73134, Χανιά Κρήτης | Τηλ./Φαξ: 28210-56295 | email: [email protected] , [email protected]
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αδύνατη η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ από 01-01-2016 εάν δεν εκδοθεί ΦΕΚ παράτασης των συμβάσεων

Ιατρικός Σύλλογος Χανίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ Μπερσίμη και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεωργακόπουλο στις 18/12/2015 παρουσία διοικητικών στελεχών και συνεργατών του Οργανισμού. Τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν τους συμβεβλημένους ιατρούς, με πρωταρχικό, τη μεγάλη στάση πληρωμών του Οργανισμού, που έχει ως αποτέλεσμα την έντονη οικονομική δυσπραγία τους. Κατατέθηκε οικονομική ανάλυση που αναδεικνύει ότι ο συνδυασμός στάσης πληρωμών του Οργανισμού και του υπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος εξανεμίζει το όποιο ελάχιστο κέρδος από τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος. Ακολούθησαν οι ακόλουθες δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της ομαλής συνεργασίας με τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ:

  • Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ότι θα αποπληρωθούν τουλάχιστον δύο μήνες (7ος και 8ος 2015) όσον αφορά τις επισκέψεις, μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ της παράτασης και θα συνεχιστεί η ροή πληρωμής των πράξεων / εξετάσεων. Επίσης υπήρξε η υπόσχεση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης για το 10% των δεδουλευμένων επισκέψεων / πράξεων που εκκρεμούν από το 2012.
  • Από τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας, κ Πολάκη, ότι μέχρι την Τετάρτη 23.12.15, θα εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της σύμβασης τουλάχιστον μέχρι 31/03/2016.
  • Από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, υπήρξε η πρόσκληση της Ένωσης σε διάλογο για το πλαίσιο των νέων συμβάσεων προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, με προκαθορισμένο ραντεβού.

 

 

Δεν υπήρξε δέσμευση ή πρόγραμμα διευθέτησης :

  • Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων, όπου αναμένεται νομοθετική ρύθμιση και οικονομική ενίσχυση, η οποία εκτιμάται στα 250 εκατ., καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους θεσμούς.
  • Για το άδικο φορολογικό καθεστώς που ισχύει, το θέμα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, για την πιθανή έκδοση ρύθμισης που να αποκαθιστά την αδικία για την υπερφορολόγηση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στις 20/12/2015 αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

  • Αναγγελία αδυναμίας εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ από 01/01/2016 σε περίπτωση μη έκδοσης του ΦΕΚ της παράτασης των συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους, αίτημα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2015. Απλή παράταση με απόφαση ΔΣ του Οργανισμού δεν είναι αποδεκτή, ηθικά και νομικά, και θα υποχρεώσει την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σε κήρυξη επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό. Προτείνεται παράταση της σύμβασης των ιατρών μέχρι 30/06/2016 ώστε να προηγηθεί διαβούλευση για τις νέες συμβάσεις και το νέο πλαίσιο ΠΦΥ.
  • Σε περίπτωσης έκδοσης ΦΕΚ, απαιτείται άμεση πληρωμή δύο τουλάχιστον μηνών ( 7ος και 8ος 2015 ) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και των δύο επόμενων μηνών (9ος και 10ος 2015) στην επόμενη οριστικοποίηση, με αποκατάσταση της ροής πληρωμών των δεδουλευμένων, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της λειτουργίας των ιατρείων. Σε περίπτωση μη τήρησης των προαναφερθέντων, θα εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό.
  • Ομαδική κατάθεση ατομικών αγωγών κατά του ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και του υπολειπόμενου 10% των επισκέψεων / πράξεων / εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2012.

Τέλος, με έκπληξη και αγανάκτηση, παρακολουθούμε τη διαπλοκή που έχει αναπτυχθεί μεταξύ εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων του χώρου της υγείας και προβεβλημένου στελέχους των θεσμών, που προσπαθούν από κοινού, με υποχθόνιο οργανωμένο σχέδιο να εξαθλιώσουν τον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα της χώρας και να εξολοθρεύσουν τη λειτουργία του ατομικού ιατρείου, με εκβιαστικές μεθόδους που εκμεταλλεύονται τη δεινή θέση της χώρας κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής διαπραγμάτευσης. Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εξαρθρώσουν άμεσα τις μονοπωλιακές τακτικές, να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να αποτρέψουν τον αφανισμό των ατομικών ιατρείων, να προστατεύσουν την επιστημονικότητα και να διαφυλάξουν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

 

Η Πρόεδρος                                      Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου            Χρήστος Παπασιδέρης